Запажен рад др Велимира Новаковића на Конгресу интерниста на Златибору

Др Велимир Новаковић, гастроентеролог Опште болнице Сремска Митровица је. одржао веома запажено усмено предавање у главном програму XIX Конгреса интерниста Србије, које одржано  08.06.2019., на Златибору.  У раду конгреса учествовало је  преко 300 лекара из наше земље, као и стручњака  из југоисточне Европе и Русије.

Тема рада Др Новаковића  била је  савремена примена нових ендоскопских метода у заустављању крварења дигестивног тракта, уклањању полипа и редукцији туморске масе. По његовим речима, комбинација ињекционе терапије, хемоклипсева и аргон плазма коагулације је дала најбоље резултате у заустављању активног крварења, нарочито код улцерација желуца и дванастопалачног црева. Такође комбинација електроресекције и аргон плазма коагулације успешно решава полипе дигестивног тракта.

На овом значајном скупу, представљена су искуства лекара наше болнице,а  рад  др Новаковића је високо оцењен од широког научног аудиторијума конгреса. Коаутори рада су Др Борислав  Доламић, Др Никола  Ивановић и др Ана Лаушевић.

„Овакви стручни скупови изузетно су значајни јер доносе нова сазнања и решења у лечењу, а како се последњих година бележи пораст малигних  болести дебелог црева, саветујем обављање превентивне колоноскопије, како би се на време уочили и уклонили полипи у дебелом цреву. Сама процедура уклањања полипа подразумева најсавременије ендоскопске методе, које се у митровачкој болници и примењују. У нашој амбуланти ради се скрининг колоноскопијом за пацијенте доби између 50- те и 70 -те године живота, а уколико је у породици било малигнитета у дебелом цреву, колоноскопије треба радити до 40-те године живота.“ – речи су др Велимира Новаковића.

Општа болница Сремска Митровица  има  једну  од најразвијенијих гастроентеролошких служби,када је реч о  општим болницама  у Србији и стално ради на унапређењу својих услуга и подизању квалитета лечења. У гастроентеролошкој служби поред др Новаковића раде још др Гордана Митић, др Радован Зец и др Ана Лаушевић.