Mitrovčani pokazali zainteresovanost za preventivne preglede

Opšta bolnica Sremska Mitrovica, od samog početka organizovanja akcija Ministarstva zdravlja – besplatni preventivni pregledi, redovno u njima učestvuje i na taj način pomaže sugrađanima da najavljene preglede i obave – bez zakazivanja i bez zdravstvene knjižice.

„ Ovo je 15. akcija u kojoj mitrovačka bolnica učestvuje i u njima je, do sada, pregledano blizu 3000 građana, što je odličan rezultat i mi se nadamo da će i unarednim akcijama koje organizuje Ministartvo zdravlja biti zainteresovanih za ovakve preglede. Danas su rađeni internistički pregledi sa EKG-om, laboratprojske analize na hormon štitne žlezde i ultrazvučni pregledi abdomena. Svakako je ovo jedinstvena prilika da građani provere svoje zdravlje, jer preventivom sprečavamo nastanak  težih  oblika bolesti i važno je otkriti bolest na vreme, odnosno u ranoj fazi, kada je i postotak šansi za izlečenje daleko viši“ – rekao je za medije v.d.zamenika direktora i koordinator akcije, Prim.dr Dragan Malobabić

U ovonedeljnoj akciji učesvovalo je 6 lekara, 2 biohemičara i 14 med.sestara i tehničara, a po rečima Milkice Kajtez, glavne sestre bolničke poliklinike, svaka akcija podrazumeva angažovanje  velikog  broja medicinskih sestara, tehničara, laboranata, pa i službenika, na dobrovoljnoj bazi,  i od njihovog rada i iskustva umnogome zavisi  i tempo i ispravnost  obavljanja  zakazanih pregleda, a samim tim i uspešnost  realizacije samih akcija.

U mitrovačkoj bolnici, u majskoj akciji besplatnih pregleda za sve građane, pregledano je ukupno 220 pacijenata i urađeno 247 specijalističkih pregleda i laboratorijskih analiza : 61 ultrazvučni  pregled  abdomena, 100  analiza na hormon štitne žlezde i 86 internističkih pregleda sa EKG-om.

I ovoga puta, kontrolu obavljanja besplatnih preventivnih pregleda u našoj ustanovi, ispred Ministarstva zdravlja Republike Srbije, obavio je prof.dr Dušan Jovanović.