Обележен Дан сестринства

Пригодном свечаношћу у Едукативном центру митровачке болницеи у организацији Удружења здравствених радника Града Сремска Митровица,  јуче је обележен међународни Дан сестринства, којој су присутвовали представници струке из  Опште болнице, Дома здравља, ЗЗЈЗ, Апортекарске установе С.Митровица, као и руководиоци тих здравтсвених установа.

Присутнима се најпре обратила Зорица Благојевић, председница удружења, подсетивши том приликом ,да се 12.мај обележава свуда у свету, у знак сећања на Флоренс Најтингел – енгелске болничарке и зачетнице модерног сестринства, која је отворила прву школу за болничарке половином 19.века и иницирала улазак професионално образованих жена у здравствену негу болесника. Професионалност, добра организованост, посвећеност,знање, емпатија, свест о одговорности коју носе, брига и старање за људски живот, основни су захтеви ове професије. Зорица Благојевић је пренела честитку Покрајинског секретаријата за здравство, у којој се између осталог наводи да „са поносом носе на својим реверима бело срце, симбол који су прихватиле све сестре света, означавајући брижност, знање и  хуманост који су испреплетани у деловању и духовности сестринске неге“.

Испред менаџмента Опште болнице Сремска Митровица, Дан сестринства честитала је главна сестра Верица Воларевић, уз жеље за успех и напредак у свакодневном раду. Она је окупљенима пренела садржај честитки, које су упутили покрајински секретар за здравство Доц.др Зоран Гојковић и председник ИО КМСЗТС огранак Војводина, Славен И.Кључар.

„ У знак велике захвалности на вашој хуманости коју свакодневно показујете помажући другима, честитам вам Међународни дан медицинских сестара и здравствених техничара. Држава предузима све неопходне мере као би здравственим радницима могућила боље услове за рад и веће плате. Дуго година здравствени систем није био третиран на задовољавајући начин, али данас, континуитет улагања, запошљавање медицинских радника и повећање плата свих вас који бринете о нашем животу и здрављу, постаје приоритет здравствене политике“ – наводи се у честитки коју потписује Доц.др Зоран Гојковић.

Честитајући Дан сестринства, Славен Кључар је апостофирао да ће се Комора медицинских сестара и здравствених техничара Србије и огранак Војводина, у оквиру својих надлежности, увек трудити да пружи помоћ и подршку медицинским сестрама/техничарима, у радним изазовима са којима се сусрећу.

Обележавање Дана сестринства увеличала је ученица 3.разреде Музичке школе „Петар Кранчвић“Исидора Стојаковић , која је са својом наставницом свирала на флаути, као и ученица треће године Гимназије(друштвено-језички смер) Елеонора Благојевић, која је говорила стихове на шпанском језику.