Превенцијом против рака коже

Одељење дерматовенерологије митровачке Опште болнице и ове године било је укључено у спровођење кампање за борбу против рака коже – Еуромеланом 2019.г. организованим, бесплатним дерматолошким прегледима. Са пацијентима ( њих 30-так), који су имали своје заказане термине, радиле су специјалисти за кожне болести др Слађана Цолић Хегедиш и др Весна Исаковић.

„ Меланом је један од тумора који се може излечити, ако се открије на време. С обзиром на чињеницу да меланому треба неколико година да се развије и да дуго егзистира у мирној фази, редовни прегледи су веома важни, како би се на време откриле и скинуле пигментне промене.“- објашњава др Слађана Цолић Хегедиш и додаје да се број пацијената који долазе на преглед коже у последњих десетак година повећао, захваљујући пре свега добро организованој кампањи, и оно што је важно све више младих људи се јавља на преглед, јер се, на жалост, граница за откривање меланома спустила на доб између 25 и 45 година и управо код младих људи брже развијају метастазе.

Прегледи младежа су свима доступни и могу се обавити свакодневно у митровачкој болници, а како би превентивно деловали, др Хегедиш Цолић саветује избегавање излагање сунцу на високим летњим температурама у периоду од 11 до 17 сати, редовно коришћење заштитних крема и заштитне одеће, као и боравак у хладу. У циљу чувања коже нарочито код младих девојака, недавно је прихваћен предлог Удружења дерматовенеролога Србије, да се забрани коришћење соларијума популацији млађој од 18 година, а после 18. године, само уз писмени пристанак и очекује се у скорије време и примена ове забране.

 

Кампању Еуромеланома  организује Удружење дерматовенеролога Србије од 2008. године у сарадњи са Европском академијом за дерматологију и венерологију (ЕАДВ) и Европским удружењем за дерматолошку онкологију (ЕАДО). Годишње се у свету дијагностикује 132 000 меланома и 3 милиона других облика рака коже. Рак коже чини једну трећину свих малигнитета. Иако се може лако уочити јер је кожа доступна прегледу, године 2016. је 61.680 људи на свету умрло због рака коже, једна особа на сваких 9 минута. У Србији се годишње открије око 650 нових случајева меланома, 10 пута више других облика рака коже, а од меланома умре скоро 200 особа.

Циљ кампање је да укаже да је неопходно превазићи порицање и страх, чак и када смо добро информисани о томе како рак коже изгледа и како да се од сунца штитимо.