13.мај – Дан борбе против рака коже

У оквиру овогодишње кампање за борбу против рака коже Еуромеланом широм Србије биће организовани бесплатни дерматолошки прегледи за грађане широм Србије .

У оквиру кампање биће укључено 60 државних и приватних здравствене установе у Србији и 135 дерматолога. Очекује се да ће бити прегледано око 2.000 пацијената.  На основу досадашњих искуства у оваквим кампањама код чак 10% пацијената буду откривене промене које могу да буду знак појаве рака коже.

Кампању организује Удружење дерматовенеролога Србије од 2008. године у сарадњи са Европском академијом за дерматологију и венерологију (ЕАДВ) и Европским удружењем за дерматолошку онкологију (ЕАДО). Годишње се у свету дијагностикује 132000 меланома и 3 милиона других облика рака коже. Рак коже чини једну трећину свих малигнитета. Иако се може лако уочити јер је кожа доступна прегледу, године 2016. је 61.680 људи на свету умрло због рака коже, једна особа на сваких 9 минута. У Србији се годишње открије око 650 нових случајева меланома, 10 пута више других облика рака коже, а од меланома умре скоро 200 особа.

Циљ кампање 2019 је да укаже да је неопходно превазићи порицање и страх, чак и када смо добро информисани о томе како рак коже изгледа и како да се од сунца штитимо. Наиме, у великом истраживању спроведеном од стране орагнизације Еуромеланом и глобалне организације Меланома  Research Alliance  утврђено је да 88% људи зна да треба да се штити од сунца, али се само њих 18% прописно штити. Такође, 49% пацијената оболелих од меланома су одлагали одлазак лекару 3-6 месеци од појаве првих симптома, а 39% између 7 и 12 месеци управо због порицања. Један месец одлагања одласка код лекара повећава ризик од смрти за 5%, а 4 месеца за 41%. Страх и порицање које одлажу посету лекару заправо смањују шансу за излечење. Добра информација и борба са страхом и порицањем, ће омогућити да особа не одлаже посету лекару и тиме значајно повећа шансу за оздрављење.

У митровачкој болници, у кожној амбуланти, тога дана обавиће се заказани бесплатни прегледи за све заинтересоване грађане, а са пацијентима ће радити др Весна Исаковић и др Слађана Цолић Хегедиш, специјалисти дерматовенерологије.