Обележен Дан болнице

Пригодном свечаношћу у болничком Едукативном центру, јуче је обележен Дан Опште болнице Сремска Митровица и 193 године од оснивања и рада једине здравствене установе секундарног типа у Срему.

Годишњици митровачке болнице присуствовали су бројни гости, сарадници и запослени, а присутнима се најпре обратио директор др Живко Врцељ и том приликом подсетио да установа обавља здравствену делатност са основним циљем да оствари највиши могући ниво очувања и унапређења здравља грађана са подручја Сремског округа, али и свих других оболелих који овде потраже медицинску помоћ. „Током године, у нашој установи обави се преко 270.000 специјалистичких и дијагностичких прегледа, изврши око 7000 хируршких операција, хоспитализује близу 20.000 пацијената. Наставили смо да радимо пројекат палијативне неге и покушавамо да нашим старијим пацијентима, малигним болесницима олакшамо и помогнемо колико је могуће. Надамо се да ћемо доградњом болнице проширити капацитете. Планирамо отворање одељења женске психијатрије, као и  набавика ендоскопског стуб за гастроентерологију а очекујемо и набавку монитора за шок-собу и  Ургентни пријем. Радићемо на обнови неурологије и план је да се отвори неуролошка интензивна нега.”

Узимајући у обзир да митровачкој болници гравитира сво становништво региона Срема и да се из седам домова здравља пацијенти упућују на специјалистичке прегледе и лечење, а да је у порасту број обољења кардиоваскуларног и неуролошког система, као и број малигних болести, горе поменуте цифре не изненађују. Да би се на време и најтачније одговорило на потребе корисника здравствене заштите, учињен је огроман помак када је реч о улагањима у опрему и апаратуру. Само током 2018. године, Влада Војводине и покрајински секретаријат за здравство издвојили су преко 100 милиона динара за набавку нових апарата (нови ЦТ апарат, аутоматски парни стерилизатор, лапороскопски стуб за хирургију, ТЦД за неурологију, УЗ срца, јаг ласер и биомикроскоп за очну хирургију). Да подсетимо, покрајина је уложила и новац за ремонт котла за грејање, ремонт лифта за пацијенте, као и одржавање расхладног система за пет операционих сла и јединицу интензивне неге у Хируршком блоку.

Болница је током протекле године реализовала три велика пројекта: „Таке царе” у оквиру прекограничне сарадње Хрватска-Србија – развијање и побољшање здравствених и социјалних услуга за угрожене групе – палијативно збрињавање, затим „Заустави-заштити-помози”- за помоћ жртвама сексуалног насиља и „Бебо, добродошла на свет”- увођење нове услуге е-беба поједностављен процес прикупљања докумената за пријављивање новорођенчади). Сва три пројекта успешно су реализована и вреднована највишим оценама од стране иницијатора, а у сваком од њих имали смо велику помоћ и подршку како ресорних министарстава, тако и покрајинског секретарјата за здравство и Града Сремска Митровица.

У марту месецу, болници су одобрена средства, у износу од 27.000.000 динара за набавку нових апарата по конкурсу покрајинског секретаријата за здравство, а реч је о ендоскопском стубу за колоноскопију, 6 пацијент монитора за Ургентни пријем и јединицу хируршке интензивне неге, као и два апарата за анестезију. Ово је још један доказ да је оснивач наставио тренд улагања у здравство, без кога бољитак у пружању болничких услуга не би био могућ.

Годишњицу постојања и рада установе у име Покрајинског секретаријата, честитала је и помоћница покрајинског секретара за здравство др Снежана Бојанић Стојић, похваливши рад запослених у болници и директора др Врцеља и напоменула да ће Покрајински секретаријат наставити да помаже болницу кроз улагања у виду набавке апарата јер митровачки лекари то заслужују. Др Бојанић је најавила и комплетну реконструкцију и адпатацију Опште болнице у Сремској Митровици, јер је занављање ентеријара, грађевински радови, санација и адаптација важна, како би запослени имали боље услове рада а пацијенти квалитетнију болничку услугу.

„Брига о овој болници је дужа и плодоноснија него о другим болницама у Војводини. Сведоци сте колико је у претходне две године овде уложено. Преко 10 милиона динара Покрајински секретаријат за здравство одвојио је за болницу у што је значајно и за рад лекара и због користи наших пацијената. У наредном периоду биће још пуно посла да обзбедимо грађанима бољу, ефикаснију и безбеднију здравствену заштиту,” додала је Бојанић Стојић.

Када је реч о промотивним активностима, свакако су најзначајнији бесплатни превентивни прегледи – велика акција Министарства здравља, која се из месеца у месец спроводи у готово свим здравственим установама у Србији. У митровачкој болници, своје здравље кроз ове акције, до сада је проверило близу 2500 грађана. Ми смо и редовни учесници обележавања датума из календара здравља, чији је циљ очување здравља, промоција здравих животних навика, превнција болести и информисаност о значају превенције. Овакве активности болница већим делом спроводи у сарадњи са Домом здравља и ЗЗЈЗ Сремска Митровица.

Када се говори о увођењу нових метода у лечењу, поносни су на чињеницу да је у новембру месецу прошле године и званично почела да ради једница за мождани удар у одељењу неурологије, где је први пут примењена тромболитичка терапија, уз помоћ и подршку Института за неурологију КЦ Војводине.

Захваљујући стручности и ангажованости свих запослених у овој установи, митровачка Болница годинама је у самом врху здравства Србије.

Прослави је присуствовао Војислав Мирнић начелник Градске управе за здравство и социјалну заштиту а  име Града Сремска Митровица, још боље резултате у раду, поводом обележавања Дана установе, пожелео је Томислав Јанковић председник Скупштине града: „Леп јубилеј 193 године постојања и рада обележава наша болница у Сремској Митровици, толико година су у служби грађана и њиховог здравља и ја им честитам. Локална самоуправа се труди да помогне рад наше болнице, радимо заједнички пројекат уз помоћ Канцеларије за јавна улагања, то је посао опште реконструкције наше болнице у вредности од скоро милијарду динара који ћемо реализовати у наредне три године.”

Обезбедити најбоље методе у пружању здравствених услуга, поштујући захтеве пацијената, применом најновијих технолошких достигнућа у циљу бржег и ефикаснијег лечења – мисија је митровачке Опште болнице.

Митровачка болница наставиће тренд доброг рада и пословања и у наредном периоду, уз подршку и помоћ оснивача Владе Војводине, Покрајинског секретаријата за здравство, Министарства здравља, Града Сремска Митровица, као и бројних сарадника и пријатеља.

На овој свечаности додељене су захвалнице онима који помажу рад болнице:КПЗ-у Сремска Митровица, Сирмијумбус-у и медијским кућама: Сремским новинама, М новинама, Сремској телевизији, Градској М телевизији и порталу Сирмиуминфо.

Свечаност обележавања 193 године трајања митровачке Болнице увеличали су својим наступом ученици Музичке школе „Петар Кранчевић”: Милош Ђорђић, хармоника и Огњен Николајевић, гитара.