5. мај – Светски дан хигијене руку

Светски дан хигијене руку у здравстевним установама , 5. Мај,  установила је Светска здравствена организација. Србија је 2008. године организовала Национални програм под називом ,, Чисте руке-безбедне руке,, и постала чланица Алијансе за безбедност пацијената СЗО.

Ове године, основна порука је „ Чиста нега за све – у твојим је рукама“, јер је циљ да се постигне универзална покривеност здравственом заштитом, односно постизање бољег здравља и добробити за све људе, приступ квалитетним здравственим услугума и сигурним, ефикасним и приступачним лековима и вакцинама. Превенција и сузбијање болничких инфекција, укључујући и хигијену руку, кључна је мера за постизање ових циљева.

Стручњаци указују да је то једна од основних мера превенције болничких инфекција која не кошта много, а омогућава велике уштеде како за саму здравствену установу, тако и за целокупно друштво. Хигијеном руку се спречава преношење микроорганизама, проузроковача болничких инфекција, од којих посебан значај имају бактерије отпорне на антибиотике. Правилном хигијеном руку, не само што ће се смањити број болничких инфекција, већ ће се смањити и употреба антибиотика, а повећати безбедност пацијената.

Дан ће бити обележен у нашој установи указивањем запосленима на неопходност правилне и благовремене хигијене руку, уз поштовање препорука и принципа исте. Прање руку текућом топлом водом и сапуном је најефикаснија  и најјефтинија мера  превенције.

Уважавајући препоруке Републичке стручне комисије за надзор над болничким инфекцијама  у нашој  установи постављен је велики број лако доступних уређаја за дезинфекцију  руку са средством на бази алкохола, који се налазе у болесничким собама, ходницима и лифтовима.

Медицинско особље Опште болнице Сремска Митровица редовно похађа  едукације о  одржавању  хигијене руку , а на видним местима установе су постављени постери који су подсетници запосленима о важности ове превентивне мере.