Успешно спроведена Акција бесплатних прегледа

Општа болница Сремска Митровица отворила је врата свим заинтересованим грађанима за бесплатне превентивне прегледе, које иницира Министарство здравља Републике Србије, а који пружају могућност грађанима да, без обзира да ли имају здравствено осигурање или не, провере своје здравље.

Тимови у интернистичкој и ототриноларинголошкој амбуланти, радили су следеће прегледе: интернистички- ЕКГ, мерење крвног притиска и мерење вредости шећера у крви и прегледе уха, грла и носа.

У изјави за медије, директор митровачке болнице др Живко Врцељ, рекао је, да је ово друга по реду акција министарства здравља у овој години, за коју су грађани показали очекивану заинтересовансот. Предност оваквих прегледа је што их могу обавити и они који немају оверену књижицу, могу долазити без картице здравстзвеног осигурања, без чекања и заказивања. Данас је и Светски дан здравља – разлог више да проверимо своје здравље и покажемо одговорност према себи самима. У данашњој акцији учествују и домови здравља у Руми, Шиду и Иригу.

Др Гордана Митић, помоћник директора  истакла је  важност прегледа у свим областима јер је то једини начин раног откривања болести, правовременог лечења и спречавања свих компликација обољења. „Ми живимо у средини где се махом једе масна, зачињена храна, присутан је и повећан унос соли, угљених хидрата, услед чега код пацијената имамо дијагностиковану хипертензију и шећерне болести. Хронично смо изложени стресу, присутна је и смањена физичка активност, и сви ти фактори  могу узроковати  појаву акутног инфаркта миокарда и акутног можданог удара. То су неме болести и манифестују се тек кад дође до комликација болести и зато су од пресудног значаја, контроле  здравственог стања, односно превентивни прегледи „-објашњава др Митић

У овонедељној акцији учествовало је 8 лекара и 10 медицинских сестара, а њихов рад координисали су директор др Живко Врцељ и главна сестра Верица Воларевић.

У Општој болници Сремска Митровица, за 150 пацијената урађено је 105 интернистичких прегледа и 72  прегледа уха, грла и носа. У Дому здравља Рума интернистичке прегледе обавило је 96 грађана, Иригу 13, док је у Шиду ту могућност искористило 47 грађана.