Предности провере слуха

У митровачкој болници у току је акција бесплатних превентивних прегледа – провере слуха, за све грађане, без обзира да ли имају здравствено осигурање или не. Акцију је покренуло Министарство здравља, а у амбуланти оториноларингологије Опште болнице Сремска Митровица, спроводи се током ове недеље ( од 18.до 22.марта) у термину од 7 до 15 часова.

“У претходна три дана обављено је 30-так прегледа пацијената код којих постоји наглувост или глувоћа, а до краја недеље ту могућност могу искористити сви  заинтересовани грађани. Прегледе обављају  лекари специјалисти за ухо,грло и нос као и мед.сестре и техничари запослени у амбуланти ОРЛ. Ово је још једна у низу акција превентивних прегледа коју организује ресорно министарство са циљем да се превентивом делује на очување здравственог стања људи и покаже одговорност према сопственом здрављу “- рекао је за медије в.д.заменика директора митровачке болнице Прим.др Драган Малобабић и том приликом подсетио да је у болници у току стална провера слуха код све новорођене деце у породилишту, која се обавља савременим апаратима, тако да се, одмах по рођењу, може установити да ли беба има проблем са слухом или не.

Начелник службе ОРЛ И МФХ др Синиша Радовановић, специјалиста оториноларингологије, објаснио је да већ после 50-те године живота, долази до оштећења слуха , које се огледа у слабљењу слуха и зујању у ушима, те је ово прилика да се без чекања и заказивања обави преглед.

“ Последњих година та граница се померила и проблем са слухом има и млађа популација најчешће због буке на радном месту или као последица прегласне музике, стога се овим прегледима, који су добро осмишљени, постиже да се превенцијом провери да ли постоји оштећење, одреди терапија и продужи време до коришћења слушног апарата”- наглашава др Радовановић и додаје да поред провере слуха, грађани током трајања акције, могу затражити и друге прегледе уха.