15.februar – Svetski dan dece obolele od raka

Kao i prethodnih godina, NURDOR planira obeležavanje značajnog datuma, 15. februara – Svetskog dana dece obolele od raka, uz  organizovanje humanitarnih manifestacija u više od 40 gradova širom Srbije u znak podrške mališanima koji se leče i u ime sećanja na one koji, nažalost, više nisu sa nama.

Obeležavanje Svetskog dana dece obolele od raka ima za cilj podizanje svesti javnosti o problemima sa kojima se susreću deca i mladi oboleli od malignih bolesti širom Srbije, načinima pomoći i stvaranju široke mreže solidarnosti među sugrađanima u cilju pomoći i podrške  oboleloj deci i njihovim porodicama. Podršku u informisanju građana i obeležavanju 15. februara, pružiće nam roditelji dece koja su se lečila, naši sugrađani i volonteri.

Tokom akcije planiramo i prikupljanje priloga za podršku našem važnom projektu: NURDOR Roditeljske kuće, odnosno za proširenje kapaciteta za besplatan smeštaj dece i mladih  iz cele Srbije tokom lečenja na pedijatrijskim hemato-onkološkim odeljenjima u Beogradu. NURDOR je, uz pomoć prijatelja i donatora, od 2010. godine, adaptirao i kompletno opremio 5 Roditeljskih kuća u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Nažalost, 13 porodičnih soba koje se nalaze u tri beogradske kuće je premalo da bismo mogli da pomognemo svim porodicama koje imaju potrebu za smeštajem, s toga je neophodno da što pre povećamo naše smeštajne kapacitete.

Ove godine NURDOR 15. februara obeležava i važan jubilej – 15 godina posvećenog rada na polju unapređenja kvaliteta lečenja dece obolele od raka u Srbiji.

U saradnji sa svim mobilnim operaterima otvoren je i SMS broj za podršku projektu – SMS 1150. Cena poruke je 100 dinara i važi za sve mreže. Broj tekućeg računa za donacije za podršku projektu je: 170-30010715000-82 kod UniCredit Bank.

 

Izvor: veb sajt Nurdor-a

Od svih bolesti u dečjem dobu i adolescenciji, rak je prvi uzročnik smrti. Ohrabruje, međutim, činjenica da je rak kod dece izlečiv u preko 70 odsto slučajeva, ako se dijagnostikuje na vreme i pravovremeno leči. U Srbiji se od raka godišnje  leči oko 500 dece. Najčešće maligno oboljenje kod dece je akutna leukemija, gde je i procenat izlečenja najveći, oko 80 odsto, a terapija traje 105 nedelja.

 

Toga dana, zaposleni u Pedijatrijskoj službi i svi drugi zaposleni u mitrovačkoj bolnici, koji su u mogućnosti, priključiće se akciji Nurdor-a, na Trgu u Sremskoj Mitrovici. U službi ginekologije i akušerstva, pacijentkinjama će biti podeljene brošure, koje je izradio UNICEF u saradnji sa Udruženjem pedijatara Srbije pod sloganom “Svaki trenutak je važan“, a namenjen je roditeljima dece u prvom mesecu života. Reč je o preporukama za bezbedno okruženje i postupanje u prvim danima života.