15.фебруар – Светски дан деце оболеле од рака

Као и претходних година, НУРДОР планира обележавање значајног датума, 15. фебруара – Светског дана деце оболеле од рака, уз  организовање хуманитарних манифестација у више од 40 градова широм Србије у знак подршке малишанима који се лече и у име сећања на оне који, нажалост, више нису са нама.

Обележавање Светског дана деце оболеле од рака има за циљ подизање свести јавности о проблемима са којима се сусрећу деца и млади оболели од малигних болести широм Србије, начинима помоћи и стварању широке мреже солидарности међу суграђанима у циљу помоћи и подршке  оболелој деци и њиховим породицама. Подршку у информисању грађана и обележавању 15. фебруара, пружиће нам родитељи деце која су се лечила, наши суграђани и волонтери.

Током акције планирамо и прикупљање прилога за подршку нашем важном пројекту: НУРДОР Родитељске куће, односно за проширење капацитета за бесплатан смештај деце и младих  из целе Србије током лечења на педијатријским хемато-онколошким одељењима у Београду. НУРДОР је, уз помоћ пријатеља и донатора, од 2010. године, адаптирао и комплетно опремио 5 Родитељских кућа у Београду, Нишу и Новом Саду. Нажалост, 13 породичних соба које се налазе у три београдске куће је премало да бисмо могли да помогнемо свим породицама које имају потребу за смештајем, с тога је неопходно да што пре повећамо наше смештајне капацитете.

Ове године НУРДОР 15. фебруара обележава и важан јубилеј – 15 година посвећеног рада на пољу унапређења квалитета лечења деце оболеле од рака у Србији.

У сарадњи са свим мобилним оператерима отворен је и СМС број за подршку пројекту – СМС 1150. Цена поруке је 100 динара и важи за све мреже. Број текућег рачуна за донације за подршку пројекту је: 170-30010715000-82 код УниЦредит Банк.

 

Извор: веб сајт Нурдор-а

Од свих болести у дечјем добу и адолесценцији, рак је први узрочник смрти. Охрабрује, међутим, чињеница да је рак код деце излечив у преко 70 одсто случајева, ако се дијагностикује на време и правовремено лечи. У Србији се од рака годишње  лечи око 500 деце. Најчешће малигно обољење код деце је акутна леукемија, где је и проценат излечења највећи, око 80 одсто, а терапија траје 105 недеља.

 

Тога дана, запослени у Педијатријској служби и сви други запослени у митровачкој болници, који су у могућности, прикључиће се акцији Нурдор-а, на Тргу у Сремској Митровици. У служби гинекологије и акушерства, пацијенткињама ће бити подељене брошуре, које је израдио УНИЦЕФ у сарадњи са Удружењем педијатара Србије под слоганом “Сваки тренутак је важан“, а намењен је родитељима деце у првом месецу живота. Реч је о препорукама за безбедно окружење и поступање у првим данима живота.