Донација Амбасаде Норвешке

Јуче су  митровачку болницу посетили представници  амбасаде  Краљевине Норвершке у Београду, Групе 484, сремског и митровачког Царитаса и Центра за Социјални рад Сремска Митровица, а повод је донација индустријске веш машине за потребе ове здравствене установе, чија је укупна вредност 1.716.000,оо динара.

„Митровачка болница поседује 4 веш машине, али након 13 година непрекидног рада, било је ситуација када се по две машине истовремено покваре и тако доведу до застоја у неопходно, континуираном прању веша, а самим тим и проблема у функционисању како стационарног дела тако и оперативног блока болнице – рекао је за медије директор митровачке болнице др Живко Врцељ и додао да се овде дневно опере 1 тона веша и постељине, те је ова донација вредна за болницу и ми смо веома  захвални и Амбасади Норвешке, групи 484, сремском и митровачком Царитасу и свима који су помогли реализацију пројекта.

Извршни директор Групе 484, Владимир Петронијевић рекао је, да се овај догађај реализује у склопу шире подршке Амбасаде Норвешке нашем друштву у условима мигрантске кризе и нагласио да му је посебно драго што се модерна професионална машина сада налази у митровачкој болници, а да ће невладин сектор у сарадњи са државним и локалним институцијама наставити са пројектима који омогућавају помоћ, пре свега здравственом и образовном сектору у Србији.

 

Као извршилац донације, која је одобрена путем конкурса, а у склопу пројекта за подршку и помоћ, директор Царитаса сремске бискупије Јозо Дуспара, изразио је задовољство што је стигао позитиван одговор да се помогне управо митровачкој болници, јер се овде лечи велики број људи , а савремена веш машина, свакако ће допринети квалитету у раду и задовољити потребе установе за нормално функционисање рада у одсеку вешераја, а самим тим и читаве болнице.

„ Радује чињеница да смо обавли још један успешан посао и показали да удруживањем јавног и невладиног сектора може много да се помогне, нарочито када је реч о здравственом, социјалном али и сектору за очување културног наслеђа, а Град Сремска Митровица наставиће и убудуће да учествује у пројектима таквог типа, како би на најбољи могући начим одговорили потребама и заједнички решили све проблеме.

 

У одсеку вешераја, месечно се, у просеку, опере око 30 тона болничког веша ( униформе, постељина), а на годишњем нивоу, та количина је између 350 и 400 тона. Како је болница имала потребу за новим машинама, захваљујући помоћи у реализацији донације – митровачки Царитас, Центар за Социјани рад и група 484, средства за веш машину обезбедила је Амбасада Норвершке у нашој земљи. Капацитет  машине ,америчког произвођача УНИМАК, је 28 килограма веша и њеном употребом биће омогућен стални процес прања веша, што је за митровачку болницу од великог значаја. Стога упућејемо велику захвалност донатору и свима који су иницирили и учествовали у реализацији ове помоћи, јер је сада бојазан, да може доћи до застоја у фунционисању система, готово анулирана.