Завршена Акција превентивних уролошких прегледа

Према препоруци Министарства здравља, у периоду од 19. до 23. новембра, у митровачкој Општој болници, у уролошкој амбуланти, организовани су превентивни прегледи за све заинтересоване мушкарце, и то лабораторијско тестирање вредности ПСА, ректални преглед и клинички преглед полних органа.

Прегледе су радили специјалисти урологије др Богољуб Јанковић, др Ђорђе Миличевић, др Борис Шарковић и др Дејан Рељић. Акцији се одазвао 41 пацијент, урађено је 20 анализа ПСА, 33 ректална прегледа и 14 прегледа мушких полних органа.

 

Да подсетимо, новембар месец се у свету обележава као ,,Мовембар,, са циљем да се повећа здравствена посвећеност мушке популације како би се на време препознали и лечили карциноми простате и тестиса. Препорука је да сви мушкарци старији од 50 година, једном годишње ураде туморске маркере за простату, а они од 18 година па навише, ураде хормонски статус, ниво тестостерона у крви, као и клинички преглед спољних гениталија. Ова акција и ови прегледи веома су битни због могућности превенције карцинома простате и тестиса, болести које су избиле на прво место узрочника смрти код мушке популације у свету, па и код нас.