У митровачкој Општој болници на oдељењу неурологије, почела је са радом јединица за мождани удар

Јединица за мождани удар, у Општој болници Сремска Митровица је прва и једина у Срему, и  намењена је за лечење пацијената посебном терапијом – тромболизом. На овај начин испоштоване су препоруке Министарства здравља да установе секундарног нивоа лече на адекватан начин тешке болеснике са исхемијским оштећењима мозга. Јединица између осталог располаже специјалним болесничким креветом, монитором за праћење виталних функција пацијента, перфузионом пумпом. Да би омогућили нову терапију за пацијенте са можданим ударом, део медицинских техничара и сви лекари Одељења неурологије су благовремено прошли неопходну обуку.

Прва томболиза је на Одељењу неурологије успешно изведена на Митровдан 08.11.2018., a извеле су је др Катарина Павловић Ивић и Прим.др сци.мед Љиљана Станчетић Бачванин, специјалисти неурологије. Захваљујући побољшаној организованости Ургентног пријема, опремљености Опште болнице али и личног и стручног залагања специјалиста неуролога и медицинских сестара, уз менторство и перманентну комуникацију са Институтом за неурологију Клиничког центра Војводине, спровођење процедуре тромболизе је протекло успешно и без компликација. На овај начин се и Одељење неурологије Опште болнице у Сремској Митровици сврстало у ред оних који спроводе лечење можданог удара тромболизом.

 

С обзиром да су се стекли услови да се један део оболелих од акутног можданог удара лечи тромболизом, неопходно је и даље унапредити функционисање Хитне помоћи домова здравља на територији Сремског округа као и одређених, најпре дијагностичких служби Опште болнице. Као предуслови ефикасног лечења можданог удара су препознавање потребе хитности обраде оболелих од можданог удара унутар болнице, да се не би губило драгоцено време и на време дала потребна терапија. Са друге стране неопходно је превазићи отпор утемељен на страху од нежељених компликација, првенствено крварења од стране самог стручног особља који је био присутан и у другим медицинским установама. Уз наведено, а као главни услов да би се терапији приступило, је јављање пацијената стручној медицинској служби што пре, односно одмах по појави првих знака можданог удара.

 

Опште је познато да је мождани удар код нас водећи узрок смрти и трајног инвалидитета. Алтерплаза је данас једина регистрована медицинска терапија за акутни инфаркт мозга одобрена од већине националнх и међународних медицинских удружења за борбу против цереброваскуларних болести. Од почетка примене након што је лек први пут регистрован у САД 1996, затим и у другим државама, а у ЕУ 2002, давање овог лека се показало корисним. Иако смо сви свесни да постоји и ризик од компликације крварења у мозак, значајно је то да лечење алтерплазом повећава удео болесника са опоравком, односно бољим исходом након претрпљеног инфаркта мозга. А да би се ризик од нежељених компликација свео на најмању меру, дефинисане су препоруке за одабир потенцијалних пацијената погодних за системско лечење алтерплазом.

Нажалост, Србија је и даље у самом врху по учесталости можданог удара: на 100.000 становника  97 задеси мождани удар који је на трећем месту узрочника смртности.  Разлог за такву ситуацију лежи у лошој превенцији. Најчешћи иницијатори можданог удара су кардиоваскуларна обољења и шећерна болест, лоше навике. Адекватним лечењем тих болести и побољшањем здравствених навика можемо смањити појаву можданог удара и до 40 одсто.