Превентивни уролошки прегледи

Према препоруци Министарства здравља, у периоду од 19. до 23. новембра, у митровачкој Општој болници, у уролошкој амбуланти биће организовани превентивни прегледи за све заинтересоване мушкарце, и то тестирање вредности ПСА, ректални преглед и УЗ преглед тестиса код млађе популације. Прегледи ће се обављати у термину од 15 до 18 сати.

Новембар месец се у свету обележава као ,,Мовембар,, са циљем да се повећа здравствена посвећеност мушке популације како би се на време препознали и лечили карциноми простате и тестиса.

Србија нема одговарајуће епидемиолошке податке којима се процењује инциденција и преваленција ових болести међу грађанима Србије, а осим тога наши суграђани нису склони превентивним здравственим активностима. Министарство здравља у сарадњи са еминентним стручњацима у овој области, проценило је да треба стављати акценат на овакве активности које су далеко јефтиније у односу на активно лечење. Резултати испитивања користиће се за потребе спровођења епидемиолошких испитивања, односно, рано откривање и лечење рака простате и тестиса.