Резултати Акције бесплатних превентивних прегледа

У данашњој акцији Министарства здравља – бесплатни превентивни прегледи за све грађане, у митровачкој болници успешно су организовани ултразвучни прегледи абдомена и дојки у Служби за радиолошку дијагностику и мерење вредности холестерола и триглицерида у крви, у Служби за лабораторијску дијагностику.

У болничкој лабораторији данас су радила 2 лекара, спец.клиничке биохемије и 6 лабораната и урађено је 112 анализа вредности триглицерида и холестерола у крви. У служби за радиологију, радила су 3 лекара специјалиста, 2 медицинске сестре, 2 административна радника, а укупно је урађено 76 ултразвучних прегледа абдомена и 26 прегледа дојки- све укупно 214 прегледа и анализа за   170 пацијената.

  

Начелница Службе др Марина Тошић,спец.клиничке биохемије, у изјави за медије нагласила је да је изузетно важно редовно пратити концентрацију холестерола и триглицерида  у крви, без обзира на чињеницу да су масноће битне за фунционисање целокупног организма, јер су њихове повишене вредности, заправо фактори ризика за појаву атеросклерозе и инфаркта срца, што уз повишен крвни притисак,шећер у крви и  прекомерну телесну тежину, представљају водеће узроке смрти код људи. Др Тошић је напоменула да је важно и да здрави људи проверавају холестерол и триглицериде и зато су овакве акције добродошле за све грађане.

„ Акција бесплатних превентивних прегледа, којој се одазвало 170 пацијената, протекла је добро, ми смо задовољни, а уобичајена гужва када је реч о ултразвучним прегледима абдомена и дојке, била је очекивана. Овом приликом бих апеловао на свест и разумевање наших грађана, јер су овакве акције намењене превасходно онима који имају здравствених тегоба, болова у стомаку и онима који немају здравствено осигурање, а ми имамо ситуацију да у високом проценту долази здрава популација, те болесни пацијенти не стигну да обаве свој преглед. Ултразвучним прегледима заправо растерећујемо листу чекања оних суграђана који дуже чекају на преглед“ – рекао је по завршетку акције, др Живко Врцељ, директор митровачке болнице.