„E-beba“ u mitrovačkom porodilištu

Uvođenjem nove usluge „e-beba“, u okviru projekta „Bebo, dobrodošla na svet” koji zajednički sprovode Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo unutrašnjih poslova, umnogome je pojednostavljen proces prikupljanja dokumenata za prijavljivanje novorođenčadi, a ovaj projekat, nešto duže od godinu dana, uspešno se implementira u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica.

U odeljenju ginekologije mitrovačke Opšte bolnice potpuno je preuređen prostor koji služi isključivo ovoj nameni, a sredstva za neophodnu opremu obezbedili su  Grad Sremska Mitrovica i Opšta bolnica Sremska Mitrovica.

Povodom završetka druge faze projekta e-beba, danas je mitrovačku bolnicu posetio Vojislav Mirnić, načelnik gradske uprave za zdravstvo i socijalnu politiku i tom prilikom izrazio zadovoljstvo uspešnom saradnjom sa bolnicom, istakavši i podatak da Grad Sremska Mitrovica aktivno učestvuje u ovom projektu sa ciljem da pomogne građanima, da sva prava vezana za svoje rođeno dete sada mogu ostvariti na jednom mestu. Kako je naglasio načelnik Mirnić, prijava bebe i dobijanje potrebne dokumentacije ostvaruje se bez odlaska u gradsku upravu, Sup i Centar za socijalni rad, a opremanje prostora mobilijarom (stolovi,stolice,police,kompjuter,klima uređaj), umnogome olakšava rad zaposlenima u porodilištu.

„ Ovo je mali korak, a velika korist , jer projekat e-beba omogućava roditeljima novorođenčadi da lakše i jednostavnije  upišu dete u matičnu knjigu rođenih, dobiju prijavu državljanstva i prebivališta, kao i zdravstveno osiguranje za bebu, a od pre dva meseca i prijavu za dečiji dodatak“ – rekao je u izjavi za medije v.d.zamenika direktora mitrovačke bolnice Prim.dr Dragan Malobabić i dodao da je, do sada, više od hiljadu parova iskoristilo mogućnost prijave bebe elektronskim putem u mitrovačkom porodilištu, da se projekat uspešno sprovodi, a da je zahvaljujući pomoći i podršci Grada Sremska Mitrovica, opremljen prostor, prilagođen potrebama roditelja za ovom uslugom.

 

           Podsetnik: Kako izgleda usluga „e-beba“?

  • u porodilištu daju pristanak za elektronsku prijavu deteta. Zdravstveni radnik unosi podatke u elektronski obrazac na portalu e–uprava.
  • Roditelji se moraju dogovoriti oko ličnog imena deteta i adrese na kojoj će novorođenče biti prijavljeno.
  • Nakon elektronske prijave roditelji budu obavešteni SMS–om ili mejlom da je prijavljivanje uspešno obavljeno te o statusu predmeta.
  • Ako su se za to opredelili, na adresu koju su naveli kao prebivalište dobijaju potrebna dokumenta: izvod iz matične knjige rođenih i karticu zdravstvenog osiguranja. Ako ne žele takvu isporuku, dokumenta mogu da preuzmu u opštini ili filijali RFZO (Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje).