„E-беба“ у митровачком породилишту

Увођењем нове услуге „е-беба“, у оквиру пројекта „Бебо, добродошла на свет” који заједнички спроводе Министарство државне управе и локалне самоуправе, Министарство здравља и Министарство унутрашњих послова, умногоме је поједностављен процес прикупљања докумената за пријављивање новорођенчади, а овај пројекат, нешто дуже од годину дана, успешно се имплементира у Општој болници Сремска Митровица.

У одељењу гинекологије митровачке Опште болнице потпуно је преуређен простор који служи искључиво овој намени, а средства за неопходну опрему обезбедили су  Град Сремска Митровица и Општа болница Сремска Митровица.

Поводом завршетка друге фазе пројекта е-беба, данас је митровачку болницу посетио Војислав Мирнић, начелник градске управе за здравство и социјалну политику и том приликом изразио задовољство успешном сарадњом са болницом, истакавши и податак да Град Сремска Митровица активно учествује у овом пројекту са циљем да помогне грађанима, да сва права везана за своје рођено дете сада могу остварити на једном месту. Како је нагласио начелник Мирнић, пријава бебе и добијање потребне документације остварује се без одласка у градску управу, Суп и Центар за социјални рад, а опремање простора мобилијаром (столови,столице,полице,компјутер,клима уређај), умногоме олакшава рад запосленима у породилишту.

„ Ово је мали корак, а велика корист , јер пројекат е-беба омогућава родитељима новорођенчади да лакше и једноставније  упишу дете у матичну књигу рођених, добију пријаву држављанства и пребивалишта, као и здравствено осигурање за бебу, а од пре два месеца и пријаву за дечији додатак“ – рекао је у изјави за медије в.д.заменика директора митровачке болнице Прим.др Драган Малобабић и додао да је, до сада, више од хиљаду парова искористило могућност пријаве бебе електронским путем у митровачком породилишту, да се пројекат успешно спроводи, а да је захваљујући помоћи и подршци Града Сремска Митровица, опремљен простор, прилагођен потребама родитеља за овом услугом.

 

           Подсетник: Како изгледа услуга „е-беба“?

  • у породилишту дају пристанак за електронску пријаву детета. Здравствени радник уноси податке у електронски образац на порталу е–управа.
  • Родитељи се морају договорити око личног имена детета и адресе на којој ће новорођенче бити пријављено.
  • Након електронске пријаве родитељи буду обавештени СМС–ом или мејлом да је пријављивање успешно обављено те о статусу предмета.
  • Ако су се за то определили, на адресу коју су навели као пребивалиште добијају потребна документа: извод из матичне књиге рођених и картицу здравственог осигурања. Ако не желе такву испоруку, документа могу да преузму у општини или филијали РФЗО (Републичког фонда за здравствено осигурање).