Ugostili smo partnere u Projektu palijativno zbrinjavanje

Danas je Opšta bolnica Sremska Mitrovica bila domaćin projektnom događaju  koji je imao za cilj da ukaže na sve dosadašnje aktivnosti koje doprinose  značaju i potrebu zbrinjavanja i nege pacijenata koji boluju od teških i neizlečivih bolesti sa ciljem obezbeđivanja najboljih mogućih uslova u pružanju usluga pacijentima u poslednjim fazama bolesti u bolničkim uslovima.

Opšta bolnica Sremska Mitrovica je potpisnik Ugovora o partnerstvu za sprovođenje Projekta „Take care“ („Brini se) – Razvijanje i poboljšanje zdravstvenih i socijalnih usluga za ugrožene društvene grupe u okviru INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija 2014-2020., a u današnjoj poseti bili su predstavnici drugih projektnih partnera –Udruga „Bubamara“ iz Vinkovica i Doma za stare Ilok, kao i prestavnici Grada Sremska Mitrovica i RRA „Srem“ Ruma.

 

Pozdravljajući prisutne, direktor mitrovačke bolnice dr Živko Vrcelj, najpre je rekao da, ministarka za evrointegracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimivić kojka je najavila  dolazak, zbog neodložnih obaveza ipak nije bila u mogućnosti da stigne, ali nama u bolnici veoma znači podrška resornog ministarstva u našim naporima da ovaj projekat opstane i na dalje.Podrška je stigla i iz pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.

„Ukupan budžet Projekta za Opštu bolnicu Sremska Mitrovica iznosi 309.024,00 evra, od čega je 85% učešće evropskih fondova, a 15% učešće naše ustanove U cilju predfinansiranja projektnih aktivnosti, našoj ustanovi je prošle godine od strene Razvojnog fonda AP Vojvodine odobren kratkoročni kredit u iznosu od 25.000.000,00 dinara. Opštoj bolnici Sremska Mitrovica dodeljena su, krajem 2017. godine, bespovratna sredstva u iznosu od 4.000.000,00 dinara od strane Pokrajinskog sekretarijata za finansije, a namenjenih za potrebe učešća u sufinansiranju aktivnosti iz Projekta. Imlementacijom Projekta „Take care!“ („Brini se!“) naša ustanova  značajno podiže kvalitet bolničkih usluga u delu palijativnog zbrinjavanja i nege.“- rekao je za medije dr Vrcelj i dodao da smo kao narod sve starija populacija sa brojnim oboljenjima naročito neurološke i kardiovaskularne prirode i sa sve više obolelih koji ne mogu bez stalne stručne zdravstvene pomoći, te je opravdanost ovog projekta itekako vidljiva – procenat  iskorišćenosti  posteljnog fonda za ovaj period je na izuzetno visokom stepenu od 88,33%, te smo tako rešili jedan ogroman društveno-socijalni problem i podigli nivo zdravstvene zaštite na mnogo viši nivo.

 

Načelnica Internističkog sektora Dr Biljana  Teodorović upoznala je prisutne o načinu funkcionisanja ovog novoformiranog odeljenja i iznela podatak da je  neočekivan visok procenat iskorišćenosti postelja i broj bolesnika koji borave u odeljenju, a mi smo se trudili da pružimo maksimalno kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i negu bolesnika.

Ovde postoji i  program saradnje sa porodicama bolesnika što je nešto sasvim novo,a zasniva se na principima palijativnog lečenja. Nadamo se da ćemo uspeti da odžimo ovako visok nivo zdravtsvene zaštite na zadovoljstvo korisnika.

Anđelka Krstić koordinator projekta za partnera Udruga „Bubamara“ Vinkovci izrazila je zadovoljstvo  današnjom posetom i pohvalila rad odeljenja, napomenuvši da je  projekat  protekao u najboljem redu a sve aktivnosti odrađene prema radnom planu.

Tomislav Janković, predsenik skupštine Grada S.Mitrovica i koordinator u projektu  je istakao podatak, da je  u periodu od 15.12.2017 do 31.08.2018. godine, na odeljenju  hospitalizovano 246 pacijenata i ostvareno blizu 2600 dana lečenja, te da se pacijenti i članovi njihovih porodica pozitivno  izjašnjavju o uslovima i stručnom radu u ovom odeljenju. On je još rekao da je u ovom slučaju do izražaja došao i kvalitet rada menadžmenta, kao i lekara i medicinskog osoblja. „Projekat se pokazao kao velika potreba i u narednom periodu nadamo se novim projektima na relaciji Srbija – Hrvatska, ne samo u zdravstvu, a trudićemo se da umrežavamo različite institucije, kao i pojedince koje žele da budu aktivni deo prekogranične saradnje“ istakao je Janković

„Ima sve više ovakvih projekata prekogranične saradnje, našli smo zajedničke ciljeve i sa Bosnom i sa Hrvatskom i pokušavamo da rešimo naše zajedničke probleme do ulaska u EU. Cilj da što više sredstava koje stoji na raspolaganju iz evropskih fondova privučemo u Sremsku Mitrovicu, a značaj ovog projekta nije samo za pacijente nego i za njihove porodice- teško bolesni ovde se zbrinjavaju i olakšavaju porodici normalno  funkcionisanje“ – izneo je svoje utiske nakon današnje posete mitrovačkoj bolnici gradonačelnik Vladimir Sanader.