Угостили смо партнере у Пројекту палијативно збрињавање

Данас је Општа болница Сремска Митровица била домаћин пројектном догађају  који је имао за циљ да укаже на све досадашње активности које доприносе  значају и потребу збрињавања и неге пацијената који болују од тешких и неизлечивих болести са циљем обезбеђивања најбољих могућих услова у пружању услуга пацијентима у последњим фазама болести у болничким условима.

Општа болница Сремска Митровица је потписник Уговора о партнерству за спровођење Пројекта „Таке царе“ („Брини се) – Развијање и побољшање здравствених и социјалних услуга за угрожене друштвене групе у оквиру ИНТЕРРЕГ ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска – Србија 2014-2020., а у данашњој посети били су представници других пројектних партнера –Удруга „Бубамара“ из Винковица и Дома за старе Илок, као и преставници Града Сремска Митровица и РРА „Срем“ Рума.

 

Поздрављајући присутне, директор митровачке болнице др Живко Врцељ, најпре је рекао да, министарка за евроинтеграције у Влади Србије Јадранка Јоксимивић којка је најавила  долазак, због неодложних обавеза ипак није била у могућности да стигне, али нама у болници веома значи подршка ресорног министарства у нашим напорима да овај пројекат опстане и на даље.Подршка је стигла и из покрајинског секретаријата за здравство.

„Укупан буџет Пројекта за Општу болницу Сремска Митровица износи 309.024,00 евра, од чега је 85% учешће европских фондова, а 15% учешће наше установе У циљу предфинансирања пројектних активности, нашој установи је прошле године од стрене Развојног фонда АП Војводине одобрен краткорочни кредит у износу од 25.000.000,00 динара. Општој болници Сремска Митровица додељена су, крајем 2017. године, бесповратна средства у износу од 4.000.000,00 динара од стране Покрајинског секретаријата за финансије, а намењених за потребе учешћа у суфинансирању активности из Пројекта. Имлементацијом Пројекта „Таке царе!“ („Брини се!“) наша установа  значајно подиже квалитет болничких услуга у делу палијативног збрињавања и неге.“- рекао је за медије др Врцељ и додао да смо као народ све старија популација са бројним обољењима нарочито неуролошке и кардиоваскуларне природе и са све више оболелих који не могу без сталне стручне здравствене помоћи, те је оправданост овог пројекта итекако видљива – проценат  искоришћености  постељног фонда за овај период је на изузетно високом степену од 88,33%, те смо тако решили један огроман друштвено-социјални проблем и подигли ниво здравствене заштите на много виши ниво.

 

Начелница Интернистичког сектора Др Биљана  Теодоровић упознала је присутне о начину функционисања овог новоформираног одељења и изнела податак да је  неочекиван висок проценат искоришћености постеља и број болесника који бораве у одељењу, а ми смо се трудили да пружимо максимално квалитетну здравствену заштиту и негу болесника.

Овде постоји и  програм сарадње са породицама болесника што је нешто сасвим ново,а заснива се на принципима палијативног лечења. Надамо се да ћемо успети да оджимо овако висок ниво здравтсвене заштите на задовољство корисника.

Анђелка Крстић координатор пројекта за партнера Удруга „Бубамара“ Винковци изразила је задовољство  данашњом посетом и похвалила рад одељења, напоменувши да је  пројекат  протекао у најбољем реду а све активности одрађене према радном плану.

Томислав Јанковић, предсеник скупштине Града С.Митровица и координатор у пројекту  је истакао податак, да је  у периоду од 15.12.2017 до 31.08.2018. године, на одељењу  хоспитализовано 246 пацијената и остварено близу 2600 дана лечења, те да се пацијенти и чланови њихових породица позитивно  изјашњавју о условима и стручном раду у овом одељењу. Он је још рекао да је у овом случају до изражаја дошао и квалитет рада менаџмента, као и лекара и медицинског особља. „Пројекат се показао као велика потреба и у наредном периоду надамо се новим пројектима на релацији Србија – Хрватска, не само у здравству, а трудићемо се да умрежавамо различите институције, као и појединце које желе да буду активни део прекограничне сарадње“ истакао је Јанковић

„Има све више оваквих пројеката прекограничне сарадње, нашли смо заједничке циљеве и са Босном и са Хрватском и покушавамо да решимо наше заједничке проблеме до уласка у ЕУ. Циљ да што више средстава које стоји на располагању из европских фондова привучемо у Сремску Митровицу, а значај овог пројекта није само за пацијенте него и за њихове породице- тешко болесни овде се збрињавају и олакшавају породици нормално  функционисање“ – изнео је своје утиске након данашње посете митровачкој болници градоначелник Владимир Санадер.