17.мај – светски Дан борбе против хипертензије

Светски дан борбе против хипертензије, тј. повишеног крвног притиска обележава се 17. маја широм света са циљем подизања свести о значају превенције, редовне контроле и благовременог лечења. Број оболелих од хипертензије се из године у годину повећава. Скоро 50% одрасле популације има хипертензију, а само 50% од оболелих знају да је имају.

Често се каже да је човек стар онолико колико су му стари крвни судови. Нездрав начин живота, неправилна исхрана, физичка неактивност, гојазност, генетска предиспозиција, пушење као и стрес, узрок су повишеног крвног притиска.

Повишен крвни притисак је врло често болест која протиче са врло мало симптома, или су они чак и одсутни. Пацијенти са повишеним крвним притиском могу имати разнолике симптоме, зависно од тога да ли је још неки систем органа нападнут и оштећен дугогодишњом хипертензијом. Органи који највише трпе и страдају у хипертензији су: срце, очи, бубрези и крвни судови.Хипертензија је врло важан фактор кардиоваскуларног ризика и болесници који имају хипертензију оболевају од коронарне болести десетак година раније од својих вршњака који је немају. Симптоми које најчешће имају болесници са повишеним притиском су зујање у ушима, нестабилност при ходу, бол у грудима, недостатак ваздуха, осећај убрзаног или неправилног рада срца…
Дијагноза хипертензије се поставља релативно лако. Веома је важно мерење крвног притиска у кућним условима јер је доказано да пацијенти имају виши крвни притисак код лекара него код куће.
Начин живота и навике утичу на висину крвног притиска, тако да је могуће спречити повишени притисак као што је могуће провоцирати настанак. Важно је што пре открити обољење, и тиме спречити или успорити настанак компликација. Повишени крвни притисак треба правилним лечењем довести до нормалних вредности, и то одржавати. Од немедикаментозних мера најважније је да се коригује телесна тежина адекватном дијетом и да се смањи унос соли испод 3 г на дан. У лечењу хипертнзије користи се и више различитих група лекова: антагонисти калцијума, бета блокатори, АЦЕ инхибитори, диуретици. Успешно лечење подразумева пуну сарадњу особе, која ће у корист лечења примењивати одређени режим живота и искључити познате ризике.

Дан хипертензије у митровачкој Општој болници, биће обележен бесплатним интернистичким прегледима и мерењем крвног притиска свим пацијентима који за данас имају заказане прегледе. Такође, лекари ће издвојити време за разговор са пацијентима, како би објаснили факторе ризика за појаву хипертензије и начине превенције и лечења.