Opšta bolnica i Dom zdravlja u Akciji besplatni preventivni pregledi

Danas su u mitrovačkim zdravstvenim ustanovama Opštoj bolnici i Domu zdravlja obavljeni besplatni preventivni pregledi za sve građane u sklopu velike akcije Ministarstva zdravlja, u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o sopstvenom zdravlju. Ukupno 18 zdravstvenih radnika i saradnika radilo je UZ preglede abdomena, pregled mladeža i ginekološke preglede žena.

„Odziv građana na besplatne preglede i ovog puta je izuzetno veliki, naročito kada je reč o ultrazvučnim pregledima stomaka. Prvi put smo imali manji broj nezadovoljnih pacijenata koji tokom današnjeg dana nisu mogli biti pregledani zbog ograničenih kapaciteta i tužine trajanja samog pregleda i zaista velikog odziva, ali takvi pacijenti svakako dobijaju mogućnost da u narednoj nedelji urade pregled. Najveći broj građana izražava svoje zadovoljstvo organizacijom pregleda u našoj bolnici i strpljivo čeka svoj red na pregled, i  uz dodatno dobrovoljno angažovanje naših lekara i sestara možemo reći da su ovakve akcije uspešne i uvek dobrodošle“ – rekao je za medije dr Živko Vrcelj direktor Opšte bolnice Sremska Mitrovica, i dodao da  Ministarstvo zdravlja za svaku narednu akciju apostrofira područje gde je malignitet u usponu, tako da je danas na programu i pregled mladeža u kožnoj ambulanti zbog povećanog broja pacijenata sa rakom kože odnosno melanomom. Dr Vrcelj je rekao i da će svi, kod kojih se posumnja na neko oboljenje dobiti uput za dalje potrebne dijagnostičke procedure.

  

U mitrovačkom Domu zdravlja, u Dispanzeru za žene organizovani su kompletni ginekološki pregledi od kliničkog i ultrazvučnog do papa testa i po rečima v.d.direktora dr Miroslave Ševo, ovo je svakako prilika da naše sugrađanke provere svoje zdravstevno stanje, pre svega one koje nemaju zdravstvenu knjižicu. „Preventivnim pregledima i ranom dijagnostikom smanjujemo mogućnost pojave malignih oboljenja, a naš Dom zdravlja, deo je Nacionalnog skrining programa karcinoma grlića materice, te se ovakvi pregledi u našem dispanzeru redovno obavljaju“ istakla je dr Miroslava  Ševo.

  

U današnjoj akciji urađeno je ukupno 283 pregleda za 260 pacijenata, od tog broja – 126 ultrazvučnih pregleda abdomena, 107 dermatoveneroloških pregleda mladeža i 50 ginekoloških pregleda.