Општа болница и Дом здравља у Акцији бесплатни превентивни прегледи

Данас су у митровачким здравственим установама Општој болници и Дому здравља обављени бесплатни превентивни прегледи за све грађане у склопу велике акције Министарства здравља, у циљу ране дијагностике и промоције превенције као најефикаснијег начина бриге о сопственом здрављу. Укупно 18 здрaвствених радника и сарадника радило је УЗ прегледе абдомена, преглед младежа и гинеколошке прегледе жена.

„Одзив грађана на бесплатне прегледе и овог пута је изузетно велики, нарочито када је реч о ултразвучним прегледима стомака. Први пут смо имали мањи број незадовољних пацијената који током данашњег дана нису могли бити прегледани због ограничених капацитета и тужине трајања самог прегледа и заиста великог одзива, али такви пацијенти свакако добијају могућност да у наредној недељи ураде преглед. Највећи број грађана изражава своје задовољство организацијом прегледа у нашој болници и стрпљиво чека свој ред на преглед, и  уз додатно добровољно ангажовање наших лекара и сестара можемо рећи да су овакве акције успешне и увек добродошле“ – рекао је за медије др Живко Врцељ директор Опште болнице Сремска Митровица, и додао да  Министарство здравља за сваку наредну акцију апострофира подручје где је малигнитет у успону, тако да је данас на програму и преглед младежа у кожној амбуланти због повећаног броја пацијената са раком коже односно меланомом. Др Врцељ је рекао и да ће сви, код којих се посумња на неко обољење добити упут за даље потребне дијагностичке процедуре.

  

У митровачком Дому здравља, у Диспанзеру за жене организовани су комплетни гинеколошки прегледи од клиничког и ултразвучног до папа теста и по речима в.д.директора др Мирославе Шево, ово је свакако прилика да наше суграђанке провере своје здравстевно стање, пре свега оне које немају здравствену књижицу. „Превентивним прегледима и раном дијагностиком смањујемо могућност појаве малигних обољења, а наш Дом здравља, део је Националног скрининг програма карцинома грлића материце, те се овакви прегледи у нашем диспанзеру редовно обављају“ истакла је др Мирослава  Шево.

  

У данашњој акцији урађено је укупно 283 прегледа за 260 пацијената, од тог броја – 126 ултразвучних прегледа абдомена, 107 дерматовенеролошких прегледа младежа и 50 гинеколошких прегледа.