Покрајински и градски званичници посетили нашу болницу поводом учешћа у Пројекту прекограничне сарадње – палијативно збрињавање

Општа болница Сремска Митровица је потписник Уговора о партнерству за спровођење Пројекта „Take care“ – Развијање и побољшање здравсвених и социјалних услуга за угрожене друштвене групе у оквиру INTERREG IPA програма прекограничне сарадње Хрватска – Србија 2014-2020.

Пројекат је у току, а реализацја Пројекта „Take – care“ је почела 15.06.2017. године и траје до 14.02.2019. године.

Општа болница Сремска Митровица је укључена у Пројекат као једна од четири партнера, а остала три партнера су: из Хрватске: „Бубамара“ Удруга особа са инвалидитетом из Винковаца и Дом за старије и немоћне особе из Илока.

Пред други пројектни извештај о досадашњим активностима и имлементацији процедура у одељењу за палијативно збрињавање, митровачку болницу данас су посетили покрајински секретар за здравство Владе АП Војводине дрц.др Зоран Гојковић, помоћник секретара за здравство др Снежана Бојанић, председник скупштине Града Сремска Митровица Томислав Јанковић, начелник Управе за здравство Војислав Мирнић и директор Регионалне развојне агенције Срем Милан Мирић.

Након обиласка новооформљеног одељења за палијативно збрињавање и терминална стања, у изјави за медије, покрајински секретар доц.др Зоран Гојковић, подсетио је, да је 15.06.2017. године почела реализација овог важног пројекта са циљем остварења здравствено-социјалне улоге у друштвеним групама којима треба помоћ. Секретар Гојковић је додао, да је у циљу предфинансирања пројектних активности, митровачкој болници  прошле године од стране Развојног фонда АП Војводине одобрен краткорочни кредит  у износу од 25.000.000,00 динара, а крајем 2017. године,  бесповратна средства у износу од 4.000.000,00 динара од стране Покрајинског секретаријата за финансије, а намењених за потребе учешћа у суфинансирању активности из Пројекта.

„ За потребе тешко оболелих, адаптирано је шест болничких соба у које је смештено 12 специјалних кревета за палијативно збрињавање пацијената са свом неопходном пратећом опремом и запослено 10 здравствених радника. Отварање овог одељења има велики значај и за пацијенте и за њихове породице, јер поред здравствене, има и психолошку, социјалну и духовну потпору. За пацијенте Сремског округа ово је веома значајна инвестиција, јер у Војводини још само три болнице имају одељење палијативне неге- то су Кикинда, Сомбор и Зрењанин“- нагласио је покрајински секретар за здравство.

Директор митровачке болнице др Живко Врцељ изнео је податак да је укупан буџет Пројекта за сва четири партнера 939.505.50 евра, док за Општу болницу Сремска Митровица износи 309.024,00 евра, од чега је 85% учешће европских фондова, односно 262.670,40 евра, а 15% учешће  наше установе, односно 46.353,60 евра. „ Захвални смо покрајинском секретаријату за здравство и Влади АП Војводине на подршци и помоћи у реализацији пројекта и верујем да ћемо до краја пројектних активности поштовати све прописане обавезе, како би добили комплетно уређено одељење палијативе“ – рекао је др Врцељ и посебно истакао, да ово одељење сада располаже са најсавременијом  медицинском и немедицинском опремом, укуључујући и два санитетска возила, вердности близу 200.000 евра : респиратор, 2 аспиратора, дефибрилатор, ЕКГ апарат, централни мониторинг за 4 пацијента, кисеонички сет за централну дистрибуцију за 12 пацијената, блатекс, транспортна болничка колица,12 специјалних болничких кревета2 рачунара са штампачима,2 клима уређаја, фрижидер, прибор за јело, витрине за медицинска средства .

Током обиласка одељења за палијативу, председник скупштине Града Сремска Митровица Томислав Јанковић, изразио је задовољство што се пројекат успешно реализује и напоменуо да је улога Града С.Митровица била да пронађе партнере за ову прекограничну сарадњу, а да чињеница, да је за два месеца овде било око 100 пацијената, говори у прилог оправданости пројекта за цео сремски регион.

Регионална развојна агенција Срем, одмах по позиву партнера из Хрватске да се укључе у програм који подразумева тему из области  здравства и социјалне заштите, контактирала је Општу болницу Сремска Митровица и скупштину Града, те успешно остварила партнерство и учествовала у свим припремама за реализацију овог пројекта.

„ Наша улога је да технички подржимо овај значајан пројекат, што подразумева и припрему и имплементацију процедура и вештина за овај вид збрињавања пацијената. Лепо је видети успешну примену свих досадашњих активности, јер су теме пријемчиве за фондове ЕУ. Битно је да стратегија палијативног збрињавања постоји у Србији, а та искуства пренећемо и на друге регионе“ – рекао је Милан Мирић, директор РРА Срем,Рума.

О важности лечења тешких пацијента у болничким условима говорила је др Биљана Теодоровић, спец.интерне медицине, хематолог и изнела следеће:

„ Палијативно лечење подразумева свеобухватну здравствену, психолошку, социјалну и духовну бригу о болесницима у поодмаклом стадијуму неизлечивих болести или тешких хроничних болести. Палијативним лечењем  покушавамо да помогнемо болеснику на телесном, душевном и духовном плану, поштујући највише стандарде палијативне медицине који се примењују у ЕУ.

Најчешће је реч о пацијентима  који болују од малигних обољења, те хроничних прогресивних болести респираторног тракта, хроничних  неуролошких обољења, итд. Све ове услуге постижемо захваљујући подршци Управног тима митровачке болнице и координатору  програма „Таке царе“ – који предстваља међународни  пројекат између две суседне европске регије ( у овом случају Сремског округа у Србији и Вуковарско-сремске жупаније у Хрватској). Од почетка рада одељења (15.децембра протекле године), са данашњим даном, лечили смо укупно 105 пацијената, који су регистровани у бази података ПАЛМЕД.  Истакла бих и податак, да све наведено подразумева и сарадњу са члановима породице, која је значајна и њима и нама као здравственим радницима и сарадницима.“

Општа болница Сремска Митровица, у наредном периоду спровођења Пројекта биће у могућности да пружи ефикасну услугу у делу палијативног збрињавања пацијената све до 14.02.2019.год. када је предвеђен завршетак Пројекта.