Blizu 600 pregleda i analiza u današnjoj akciji besplatnih preventivnih pregleda

Danas je u mitrovačkoj bolnici uspešno sprovedena još jedna, peta po redu, akcija Ministarstva zdravlja – besplatni preventivni pregledi, organizovani  u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o sopstvenom zdravlju.

Građani su mogli da obave sledeće preglede: oftalmološki pregled,  kardiološki pregled (EKG, merenje krvnog pritiska, merenje šećera u krvi i internistički pregled) i laboratorijske analize tumor markerima jajnika i prostate

Lokalni mediji ispratili su današnju akciju i direktor mitrovačke bolnice dr Živko Vrcelj, u izjavi je istakao, da je interesovanje i ovoga puta veoma veliko, da pacijenti još od ranih jutarnjih sati čekaju da budu pregledani, a da je bolnica obezbedila dovoljan broj reagenasa za laboratorijske analize tumor markerima jajnika i prostate. „Ove analize veoma su važne naročito za mušku populaciju, jer su tumori kod muškaraca iznad 50 godina sve češći. Kod svih pacijenata kod kojih tokom današnjeg pregleda budu uočene patološke promene biće upućeni na dalje specijalističke preglede. I ovog puta apelujem na građane koji nemaju zdravstveno osiguranje da iskoriste ovakve akcije kako bi proverili svoje zdravstveno stanje“- naglasio je dr Vrcelj.

  

 Dr Svetlana Živković, spec.oftalmologije, ukazala je na važnost preventivnih pregleda i kod dece i kod odraslih i podsetila da se u našoj bolnici organizovano rade sistematski pregledi za decu do 4.godine, pred polazak u školu i u 7.razredu, i tada lekar može da odredi kojoj deci je potrebna optička korekcija.“ Kada je reč o starijoj populaciji, promene u očnom dnu najčešće nastaju kao posledica neke sistemske bolesti“ – objašnjava dr Živković i dodaje da treba znati da je osnovni uzročnik slepila  dijabetes, te savetuje dijabetičare da bar jednom godišnje obavezno posete otftalmologa. Uzrok slepila je i glaukom, odnosno povišeni očni pritisak i ako se ne otkrije i ne leči na vreme, može dovesti do oštećenja očnog živca.

Danas je urađeno ukupno 581 specijalistički pregled i laboratorijska analiza, a od tog broja: 93 oftalmološka pregleda, 164 internistička i kardiološka pregleda, 164 analize šećera u krvi i 160 tumor markera jajnika i prostate.

  

U akciji je učestvovalo 11 lekara specijalista i 17 medicinskih sestara/tehničara.