Близу 600 прегледа и анализа у данашњој акцији бесплатних превентивних прегледа

Данас је у митровачкој болници успешно спроведена још једна, пета по реду, акција Министарства здравља – бесплатни превентивни прегледи, организовани  у циљу ране дијагностике и промоције превенције као најефикаснијег начина бриге о сопственом здрављу.

Грађани су могли да обаве следеће прегледе: офталмолошки преглед,  кардиолошки преглед (ЕКГ, мерење крвног притиска, мерење шећера у крви и интернистички преглед) и лабораторијске анализе тумор маркерима јајника и простате

Локални медији испратили су данашњу акцију и директор митровачке болнице др Живко Врцељ, у изјави је истакао, да је интересовање и овога пута веома велико, да пацијенти још од раних јутарњих сати чекају да буду прегледани, а да је болница обезбедила довољан број реагенаса за лабораторијске анализе тумор маркерима јајника и простате. „Ове анализе веома су важне нарочито за мушку популацију, јер су тумори код мушкараца изнад 50 година све чешћи. Код свих пацијената код којих током данашњег прегледа буду уочене патолошке промене биће упућени на даље специјалистичке прегледе. И овог пута апелујем на грађане који немају здравствено осигурање да искористе овакве акције како би проверили своје здравствено стање“- нагласио је др Врцељ.

  

 Др Светлана Живковић, спец.офталмологије, указала је на важност превентивних прегледа и код деце и код одраслих и подсетила да се у нашој болници организовано раде систематски прегледи за децу до 4.године, пред полазак у школу и у 7.разреду, и тада лекар може да одреди којој деци је потребна оптичка корекција.“ Када је реч о старијој популацији, промене у очном дну најчешће настају као последица неке системске болести“ – објашњава др Живковић и додаје да треба знати да је основни узрочник слепила  дијабетес, те саветује дијабетичаре да бар једном годишње обавезно посете отфталмолога. Узрок слепила је и глауком, односно повишени очни притисак и ако се не открије и не лечи на време, може довести до оштећења очног живца.

Данас је урађено укупно 581 специјалистички преглед и лабораторијска анализа, а од тог броја: 93 офталмолошка прегледа, 164 интернистичка и кардиолошка прегледа, 164 анализе шећера у крви и 160 тумор маркера јајника и простате.

  

У акцији је учествовало 11 лекара специјалиста и 17 медицинских сестара/техничара.