Данас спроведена још једна Акција превентивних прегледа

У новој акцији Министарства здравља,данас су у Општој болници Сремска Митровица организовани и обављени превентивни прегледи за све грађане, и то: УЗ абдомена и мамографски преглед дојке  у Служби за радиолошку дијагностику, као и CА 19-9 и CЕА – анализе крви тумор маркерима гастроинтестилног тракта, у Служби за лабораторијску дијагностику .

Циљ акције је  рана дијагностика и промоција превенције као најефикаснијег начина бриге о сопственом здрављу, а на прегледе, који су бесплатни, могли су се јавити грађани без здравствене књижице и претходног заказивања.

У обраћању медијима, директор митровачке болнице др Живко Врцељ истакао је да се и данас очекивао велики одзив грађана, нарочито за дијагностички преглед абдомена, улртазвучним апаратом и препорука је и за убудуће, да на прегледе треба да се јаве превасходно они грађани који имају тегобе или већ заказани термин, како би сви добили шансу за преглед, у још краћем року. Др Врцељ напомиње да из искуства у досадашњим прегледима, имамо ситуацију да је изузетно низак проценат нађених патолошких случајева, те иако је добро доћи и преконтролисати своје здравље, препорука је женама које долазе на мамограф, да претходно ураде преглед гинеколога и хирурга, како се не би беспотребно зрачиле.  Магистра Милица Дражин, спец.биохемичар, подсетила је да су иза нас остале две веома успешне акције анализе крви у болничкој лабораторији, али и да за ову влада велико интересовање грађана. Магистра Дражин је такође приметила да се контролише углавном здрава популација, што је такође добро, али лекари свакако апелују и на оне који већ имају зравствених тегоба.  „CА19-9 није специфичан параметар и на основу њега не можемо дијагностиковати карцином, али можемо отклонити сумњу на малигнитет дебелог црева, панкреаса, јетре, што је такође веома важно у даљој дијагностици и лечењу, a он је много већи прогностички индикатор и значајан у дијагностици код рецидива“ – објаснила је Магистра Милица Дражин.

  

 

У овомесечној Акцији Министарства здравља,у митровачкој болници, учествовала су  2 тима, са укупно 18 здравствених радника, урађено је укупно 245 прегледа и анализа за 230 пацијената, од тога: 108 УЗ абдомена, 16 мамографских прегледа и 121 анализа крви CЕА и CЕ 19-9.

  

 

У току дана, нашу установу посетио је Прим.др Душан Јовановић, заменик директора Ургентног центра КЦ Србије, и том приликом се уверио у добру организацију данашње акције и синхронизован рад лекара и мед.сестара који су директно били укључени у њено спровођење.