Велико интересовање за Акцију превентивних прегледа

Акција бесплатних превентивних прегледа, коју је покренуло Министарство здравља а чији је циљ рана дијагностика и промоција превенције као најефикаснијег начина бриге о сопственом здрављу, организована је данас у Општој болници Сремска Митровица и то за следеће прегледе: УЗ абдомена и мамографски преглед дојке ( уз претходни преглед хирурга и мишљења о потреби мамографије) у Служби за радиолошку дијагностику, затим анализа Т4 и ТСХ – процена функције штитне жлезде у Служби за лабораторијску дијагностику и ЕКГ и крвни притисак у Интернистичкој амбуланти.
Интересовање за ову, трећу по реду акцију , било је изузетно велико, а директор митровачке болнице др Живко Врцељ, у изјави за медије је нагласио, да се оваква слика и очекивала, јер грађанима много значе ове акције, у којима нема заказивања, а није потребна здравствена књижица.
“ Реагенсе за лабораторијски налаз крви за Т4 И ТСХ, добили смо из донације, као и траке за ЕКГ- интернистички преглед. Пацијенти који данас не стигну да обаве преглед, јер су капацитети временски ограничени, а одзив је превелик, моћи ће то да учине у другом заказаном термину. Кад је реч о мамографским прегледима, иницирао сам претходни клинички преглед хирурга, и ако има индиција за даљи радиолошки преглед он ће бити обављен, како би се избегло непотребно зрачење.Појачали смо тимове за данашњу акцију ангажовањем хирурга, као и интерниста за ЕКГ и крвни притисак.”- истакао је др Врцељ.

Др Милица Тодић, начелница Службе за радиолошку дијагностику, подсетила је да се мамографија у нашој установи ради у последње три године, и годишње се овде, у просеку уради око 2800 скрининг мамографија дојке. Значај превенције је огроман – годишње у Србији, од карцинома дојке оболи око 4000 жена, смртност је у порасту, зато је рани преглед и најзначајнији, а често и пресудан за позитиван исход даљег лечења. Др Тодић је још истакла да ако откријемо карцином до 10 мм, могућност излечења је готово 97%.
„Ултразвук абдомена не спада у скрининг методу за рано откривање малигних болести, али свакако се могу дијагностиковати промене, на пример на бубрезима, јетри и другим органима абдомена и због тога има своју важност, у смислу даље дијагностике и евентуалног лечења.“ додала је др Милица Тодић.

У митровачкој болници данас је било ангажовано 32 лекара и медицинских сестара/техничара, а урађено је укупно: УЗ абдомена -131, клиничких прегледа дојке од стране хирурга око 70, од тога за мамографију индиковано 20, затим лабораторијских налаза Т4 и ТСХ – 300, и ЕКГ и крвни притисак – 143.