Обележен Светски дан срца – 29.септембар

У Тржном центру Рода у Сремској Митровици, данас је организована акција под слоганом „Пренеси знање – чувај своје срце!“ у склопу обележавања светског Дана срца.
Циљ акције био је упознавање суграђана о значају превенције и контроле ризика за настанак болести срца и крвних судова, а спроведена је у организацији ЗЗЈЗ Сремска Митровица и у сарадњи са партнерима ( Дом здравља , Општа болница, Црвени крст и Савет за здравље Града Сремска Митровица). У данашњим промотивним активностима учествовали су здравствени радници и сарадници са подручја града и на тај начин, заинтересованим суграђанима указали на значај контроле и превенције артеријске хипертензије, односно повишеног крвног притиска ( мерен је крвни притисак, шећер у крви, холестерол и триглицериди . Савете за здраво срце делили су и лекари митровачке болнице , специјалисти интерне медицине: др Никола Ивановић, др Вера Маленковић и др Јованка Дејановић.


Према подацима Института за јавно здравље Србије, годишње у Србији умре више од 50.000 људи од болести срца и крвних судова.
У структури свих узрока смрти од кардиоваскуларних болести, највише особа умире од можданог и срчаног удара и последица хипертензије. Од можданог удара током 2016. године умрло је 11.348 особа, од последица исхемијских болести срца 9.107, а од хипертензије 6.639 особа.
У Регистру акутног коронарног синдрома АКС Србије, током 2016. године забележено је приближно 19.000 случајева код којих је постављена дијагноза срчаног удара нестабилне ангине пекторис и изненадне срчане смрти.
Као и свету, и у нашој земљи мушкарци су под већим ризиком оболевања од ове групе болести у односу на жене. До 64. године живота, стопе оболевања код мушкараца су два и по пута веће у односу на жене.
И ове године Светска федерација за срце упозорава да се најмање 80 одсто превремених смртних исхода може спречити контролом главних фактора ризика који се могу модификовати или лечити.
Из ЗЗЈЗ Србије напомињу да се међу најзначајније факторе ризика који су одговорни за смртност од болести срца и крвних судова, убрајају повишен крвни притисак, коме се приписује 13 одсто смртних случајева на глобалном нивоу, затим употреба дувана (девет одсто, повишен ниво шећера у крви (шест одсто), физичка неактивност (шест одсто) и прекомерна телесна маса и гојазност (пет одсто).
Бројне су могућности да се здравље срца очува и унапреди: избегавање пушења и пасивног пушења, физичка активност умереног интезитета , контролисани унос соли ,коришћење масти биљног порекла, употреба рибе два пута недељено, свакодневни унос сезонског поврћа и воћа , одржавање оптималне телесне масе.