Др Велимир Новаковић-предавач на великом стручном скупу гастроентеролога

  Крајем протекле недеље,  одржан је редован годишњи  састанак гастроентеролошке секције Српског лекарског друства у организацији Опште болнице Сремска Митровица и Клиничког центра Војводине  Нови Сад. Састанку је присуствовало преко 100 гастроентеролога из свих болница у Србији.  Поред предавача др Жарка Крнетића и др Тихомира Орлића из Новог Сада и др Велимир Новаковић, гастроентеролог Опште  Сремска Митровица имао је веома запажено предавање о теми : „Савремена примена Аргон плазма коагулације у гастроентерологији „.

 “Реч је о савременој методи  за коагулацију ткива која користи високофреквентну електричну струју и јонизовани гас аргон. Користи се у ендоскопском заустављању крварења из дигестивног тракта као што су улкуси, ангиодисплазије, GAVE синдром, пострадијациона проктопатија, као и у редукцији туморске масе и уклањању полипа. Високофреквентна струја испоручује на врху сонде јонизовани гас аргон, који се прска из сонде у правцу циљног ткива. Поред сонде, опрема за APC се састоји од електрохируршког генератора, аргон плазма коагулатора, ножних педала, и два резервоара аргона.Општа болница Сремска Митровица је међу првима у Србији започела активну примену APC-а са великим успехом. АPC показује високу ефикасност, као и безбедност  у примени. АPC je развијан  као алтернатива ласеру, у чему је показала бројне предности.” – објашњава др Новаковић

  Током Предавања приказан је случај болеснице са GAVE синдромом, који се карактерише проширеним крвним судовима у антралном делу желуца, што је разлог хроничног крварења и потребе за учесталим трансфузијама. Рад је доказао да учестали третмани аргон плазма коагулације значајно смањују крварење,смањују потребе за трасфузијама и подижу квалитет живота пацијената у комбинацији са медикаментозном терапијом. 

 Излагање Др Новаковића је високо оцењено током дискусије од стране водећих гастроентеролога Србије и још једном показало да се Општа болница Сремска Митровица налази на правом путу у смислу стручности и оспособљености за помоћ  својим пацијентима.

 

Да се у митровачкој болници посебна пажња посвећује конфору и задовољству пацијената, говори и податак да се бројне ендоскопије раде у анестезији, те је и овој теми на стручном скупу гастроентеролога, посвећена додатна пажња.Прим.др сци.мед  Мирјана Кендришић, анестезиолог, као специјални гост, одржала је предавање о теми “ Како унапредити анестезију за гастронтестиналне ендоскопије у Србији”, с посебним освртом на искуства Опште болнице Сремска Митровица.

 

 Овај стручни скуп био је прилика да се кроз нова знања и искуства дође до најбољих могућих решења у лечењу пацијената са болестима гастроентеролошке природе , а митровачка болница спада у ред водећих међу општим болницама у Србији, што због професионално обученог кадра, што због савремене апаратуре коју поседује, са циљем достизања високог степена успешности у дијагностици и лечењу оболелих. Многе установе терцијарног типа немају велико искуство у лечењу гастроентеролошких болести, стога је знање митровачких лекара – др Велимира Новаковића, др Гордане Митић и др Радована Зеца, од изузетне важности за овај регион.